Site icon Grønlandske livshistorier

#11 Benjamin Chemnitz Frederiksen, student og rejefisker

Han er lige fyldt 20 år, opvokset i Nuuk, men valgte gymnasiet i Sisimiut. Lige nu er Benjamin Chemnitz Frederiksen rejefisker, men han vil nok læse geologi senere. Han sammenligner sit elskede Grønland med en teenager, der ikke helt ved, hvad han/hun vil.

Benjamin Chemnitz Frederiksen har sejlet, siden han var barn, og han har med egne øjne set, hvad klimaforandringerne betyder for Grønland – blandt andet at flere havne ikke længere fryser til, og at havisen forsvinder. Det betyder, at man mange steder ikke længere kan køre med hundeslæde hen over havisen om vinteren.

I denne podcast-episode giver han udtryk for markante holdninger til det Grønland, han kender, og det Grønland han ønsker for fremtiden – en ting er helt sikkert: Han vil bo i Grønland og have børn, der skal vokse op i Grønland.
I podcast-episoden fortæller Benjamin, også kaldet Biinia, der er det grønlandske kælenavn for Benjamin, at han havde lyst til forandring, da han havde været et år på efterskole i Danmark. I stedet for at blive boende hos sine forældre i Nuuk og gå i gymnasiet der, valgte han gymnasiet i Sisimiut, GUX Sisimiut.

Han har arbejdet som guide og sejlet med krydstogtskibene fra syd til nord og omvendt, men i december påmønstrede han en rejetrawler. Her arbejder han to måneder om bord: otte timers arbejde, otte timer fri – hver dag døgnet rundt, inden han kan holde to måneders fri på land. Han fortæller, at det er hårdt arbejde. Rejsefiskeri er på akkord. Der er ikke tid til at ømme sig, hvis man slår sig – og man skal passe på. Det er et job, hvor mange har mistet en finger eller to – og nogle har mistet livet.

Men Benjamin regner med at blive ved i to-tre år, inden han går i gang med en uddannelse. Sandsynligvis vil han læse geologi på Københavns Universitet. Et er i hvert fald sikkert: Han vil vælge en uddannelse og et job, hvor han kan være ude en del af tiden.

Han har selv rejst meget både i Grønland og uden for. Han ville ønske, at hans landsmænd ville rejse mere rundt i Grønland for at se, hvor forskelligt livet er i Nord-, Syd- og Østgrønland fra livet i Grønlands to største byer: Nuuk og Sisimiut, der begge ligger på Vestkysten.

Som han ser det, rejser de fleste grønlændere rundt i deres egen del af Grønland, og så en tur til Nuuk for at besøge familie og til Kangerlussuaq for at tage flyet til Danmark derfra. Han mener, man skal kende hele sit land – ikke kun dele af det.

 

 

 

 

Exit mobile version